10 000 човека от цялата страна ще получат безплатно IT обучение през следващите пет години. Автор на инициативата е българска ИТ компания ScaleFocus.

Хора от цяла България – както такива с известни теоретични познания, така и такива без никакъв опит или знания – ще могат да се обучават в ScaleFocus Academy.

Два месеца след началото на обучението те ще започват работа в реален екип, за реален клиент. Това гарантират от компанията и поясняват, че чрез този проект IT индустрията в България ще се справи с най-голямото предизвикателство - недостига на кадри, съобщават от компанията.

Обучението започва тази есен в Бургас, като вече е осигурена подкрепата на общината там. След това, в зависимост от заинтересоваността и проактивността на общините ще обхване и останалите големи градове.

Академията ще работи с местни училища, университети и организации, за да да разпали интереса към IT още от училищната скамейка и изгради правилния модел за развитие на кадри. Като партньори ще бъдат привлечени и други софтуерни фирми с местни представителства. Така ще се реши още един голям проблем - IT бизнесът да е съсредоточен само в един-два района в България.

„Целта на ScaleFocus Academy е да задържи младите и можещите в страната ни, като им даде възможност безвъзмездно да натрупат знания и опит. Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани ИТ специалисти. Поставихме си нелеката задача да променим това“, коментира г-н Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus.

Продължителността на 1 практически курс ще бъде около половин година. Експертите на академията и партньорите на проекта ще споделят не само познанията си за най-новите ИТ технологии и тенденции в света.

В академията ще се „преподава“ и изграждане на професионални и културни ценности, ефективна работа в международен екип, етична комуникация с клиенти и колеги и др. Това ще бъде особено ценно за хора без предишен IT опит или работа в международен IT екип.

Академията ще помогне за осигуряване на необходимите кадри за IT индустрията у нас.

„Безплатното обучение на 10 000 човека в рамките на пет години е амбициозна цел. Само през първите две години ще инвестираме около 1 милион лева. Вярваме обаче, че чрез обучението чувствително ще повишим качеството на IT услугите в цялата страна”, заключава г-н Пламен Цеков.

Според доклад на Българската аутсорсинг асоциация през 2018 г. 67300 човека са заети в IT и BPO сектора у нас, като до края на 2020 г. индустрията ще има нужда от 79000 кадри.

ScaleFocus е  българска софтуерна компания с над 1000 специалисти, 200 клиенти в цял свят и развойни офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна. Приходите на компанията за 2019 г. се очаква да надминат 60 млн. лева, като 80% от тях са от проекти в Северна Америка и Западна Европа. През следващите няколко години компанията ще утрои капацитета си чрез създаване на развойни офиси в други градове в България и съседните балканските страни.