Бащите и осиновителите ще могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. 

Това реши окончателно Народното събрание с гласуваните поправки в Кодекса на труда.

С разписаната разпоредба бащите ще могат да ползват отпуск веднъж или на части, като условието е бащата да не е ползвал такъв за отглеждане на дете до двегодишна възраст. 

Предвиденият отпуск няма да може да се прехвърля на другия родител, но възможността за ползване на двумесечен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е само за осигурени лица, като всяка година обезщетението ще се определя изрично. 

Как се поделят родителските права при развод

Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

Бащата или осиновителят, който иска да ползва отпуск за дете, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително. 

istock
istock

С подкрепени текстове, пряко свързани с транспониране в българското законодателство на две основни директиви в Европейския съюз, се разписаха и възможност на работникът и служителят да имат адекватна информация, свързана с трудовото му правоотношение и професионално израстване. 

Предвидени са и допълнителни възможности, свързани с информация по отношение на трудовото му заплащане, на почивките, на работното време и на отпуските.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg