Пожизненото намаление на пенсиите е законно, реши единодушно Конституционният съд. 10-те съдии са се произнесли по делото във вторник и са отхвърлили искането на омбудсманът Диана Ковачева да се отмени пожизненото намаление на пенсиите.

Ковачева обжалваше чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване, който предвижда пожизнено намаление на пенсията на хора, които са се пенсионирали до година преди навършване на възрастта, но с нужния осигурителен стаж. Те губят по 0,4% от пенсията си за всеки недостигащ месец.

Омбудсманът намира последното условие в частта му "пожизнено" за противоконституционно, като смята, че пенсията следва да бъде намалявана само до навършване на изискуемите условия за възраст.

Според експерти в областта на социалното осигуряване текстът противоречие на основните принципи на Конституцията. Националният осигурителен институт, социалното министерство и правителството пък защитиха разпоредбата на кодекса с прагматични аргументи, като обясняват, че без нея на практика ще се получи снижаване на пенсионната възраст у нас с 1 година.

Повече хора се възползват от ранното пенсиониране

Намаление реално няма - с избрания процент общата сума на пенсиите при ранно пенсиониране с намалена пенсия и при общо пенсиониране с пълна пенсия е приблизително еднаква, посочва управителят на НОИ Ивайло Иванов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg