Два варианта за повишаване на пенсиите ще предложи служебното правителство на 46-ото Народно събрание и бъдещия кабинет. 

Това обяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев:

„Единият вариант е при изчисляване на пенсията с осигурителен доход, дали 2018 или 2019 година. И другият вариант е с приноса, който има всеки един пенсионер от участието му в осигуряването - трудовият стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година трудов стаж, участие в осигуряването, осигурителният стаж“.

Растат разходите за пенсии

Според Донев реализацията на всеки от вариантите ще струва между 2 и 3 милиарда лева и ще доведе до повишение на пенсиите с между 14 и 17 процента.

Министърът обяви това на форум за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт". 

iStock
iStock

Сред акцентите в обсъжданията на форума бяха правата на осигурените в универсалните пенсионни фондове, възможностите и условията за избор на пенсионни продукти, както и новата нормативна рамка за определяне на формулите за изчисляване на допълнителните пожизнени пенсии за старост от тези фондове. В тях се осигуряват всички родени след 31 декември 1959 година, а първите масови плащания предстоят през септември.

Половината пенсионери с еднаква пенсия, независимо от стажа

В програмата на форума бе включено и обсъждането на отражението на актуалните промени в Кодекса за социално осигуряване върху ДОО.

Ключови теми са новостите при преизчисляване на трудовите пенсии с придобит стаж или доход след пенсиониране, както и правилата, по които ще се извършва определянето на размера на намалението на индивидуалния коефициент, когато човек се осигурява и в универсален пенсионен фонд.

Ще бъде обсъден въпросът с прехвърляне на осигуряването само във фонд „Пенсии“ на ДОО и законовите правила за изчисляване на пенсията при осигуряване само в първия стълб.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg