Да се увеличи вдовишката добавка към пенсиите, предлагат депутати от БСП с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени между първо и второ четене на проектобюджета на ДОО в Народното събрание.

В момента пенсионерът има право на добавка в размер на 26,5 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга. Според предложението вдовишката добавка трябва да стане 30 на сто от пенсията на починалия съпруг. Предложението предвижда промяната да влезе в сила от 1 август тази година.

Според КСО добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател. Тя се получава включително и над ограничената на максимален размер пенсия или сбор от пенсиите.

От 1 август депутатите предлагат и да се преизчислят пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 24 декември 2021 г. включително, като процентът за годините и месеците осигурителен стаж стане 1,35 за всички пенсии.

Част от пенсионерите остават без увеличение от 1 юли

Промяна от БСП предлагат и при учителските пенсии. Сега на учителите, които са придобили право на пенсия по общия ред, се изплащат пенсии за осигурителен стаж и възраст от фонд "Пенсии" и добавка от Учителския пенсионен фонд в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване право на пенсия. Предлага се тази добавка да се увеличи на 0,5 на сто от пенсията за всеки месец допълнителен стаж.

istock
istock

Да се увеличи паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) е друга идея на БСП. В законопроекта се предвижда майчинството за втората година да стане 850 лева, а не 780 лева, колкото е записано в проектобюджета.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg