Пари от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, са били прехвърлени към фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.

Това става ясно от данните на Министерство на финансите. Това е станало на основание на разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, като прехвърлената сума е 113,7 млн. лв.

Към края на миналата година общият паричен ресурс в Сребърния фонд стига 3,904 млрд. лева. От тях 3,893 млрд. лева са депозирани в отделна сметка в БНБ, показват още данните.

Само през декември миналата година във фонда са постъпили 10,7 млн. лв. Натрупаните лихви върху средствата във него през последния месец са в размер на 108,86 млн. лв.

По-високи пенсии през ноември

В същото време разходите за пенсии вече стигат 14,071 млрд. лв. Те нарастват  с 2,988 млрд. лв. или с 27% спрямо същия период на предходната година.

Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., но за 15 години парите в него дари не са се удвоили. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg