На този етап правителството не предвижда да осигури допълнителен платен годишен отпуск от 20 дни за родители, които по време на извънредното положение у нас, използваха отпуската си, за да гледат децата си.

Социалният министър Деница Сачева се аргументира с разчета, че правоимащи биха били 700 000 работещи, а разходите ще надхвърлят 350 милиона лева.

Сачева заяви, че за работещите родители се предвиждат други мерки:

„Да се подобрят още условията по отношение на кредитите за хората, които бяха в неплатен отпуск - до 4500 лева. Има еднократна помощ от 375 лева за хората, които отново бяха в тази хипотеза. Към момента вече детските градини са отворени. Що се отнася до децата, които са в училищна възраст от министерство на образованието направиха всичко възможно да се осигурят допълнително дейности по интереси, включително и през лятото“.

Подпомагат повече семейства с еднократна помощ от 375 лева

Социалното министерство предвижда също социални услуги за деца със специални образователни потребности и деца с увреждания.

istock
istock

Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира начинът на изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение на работника или служителя. 

Измененията се налагат, тъй като към момента липсва ясен начин за определяне на този вид обезщетение.

Според новата разпоредба при прекратяване на трудовия договор броят дни неползван платен годишен отпуск, за който се изплаща обезщетение, ще се определят пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж в предприятието към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.

Нормативната промяна подпомага реализирането на задълженията на работодателя и ще гарантира правата на работещите и служителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg