Има проблем с пенсиите на българи, работили в Гърция, става ясно от отговор на социалния министър Георги Гьоков на депутатски въпрос. „Министерство на труда и социалната политика е запознато със съществуващите дългогодишни проблеми с отпускането и изплащането на пенсии на българи, работещи или работили в Гърция. Въпросът е обсъждан през годините на ниво министри и експерти“, обяснява Гьоков.

По думите му забавянето в произнасянето от страна на гръцката институция при удостоверяване на гръцките осигурителни периоди рефлектира върху преценката на правото на българска пенсия.

Причината е, че съгласно разпоредбите осигурителният стаж в друга държава членка следва винаги да се взима предвид, независимо дали лицето желае това или не. В същото време това става по служебен път и няма възможност хората сами да удостоверяват пред институциите на държава членка придобит стаж.

За съжаление обаче, в регламентите не е предвиден срок, в който институциите в държавата членка трябва да предоставят нужните данни, посочва министърът.

Все по-малко хора успяват да се пенсионират с първа категория

Той добавя, че от гръцка страна са изтъквани редица причини за забавяне на потвърждаване на стажа, като самото правителство признава, че работата на гръцката осигурителна институция е най-значимият проблем с публична институция в цялата страна.

istock
istock

Министър Гьоков напомня, че с промени в Кодекса за социално осигуряване при преценяване на правото на пенсия за стаж и възраст, за човек, работил и в чужбина, който няма достатъчно осигурителен стаж в България, но има поне 15 години, и навърши възрастта, се отпуска пенсия в размер на социалната за старост. Когато се потвърди стажът от другата държава членка, то човекът вече може да получава пенсия на друго основание.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg