Предложението на служебното правителство да се увеличат пенсиите с 12,5% на всички пенсионери за една година трудов стаж ще задълбочи диспропорцията в пенсионната система.

Това каза депутатът от ПГ на "БСП за България" и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гечев, съобщиха от пресцентъра на партията.
 
"Това означава, че за всяка година трудов стаж да се увеличи тежестта за пенсиите на тези българи, които са работили по-дълго. Това звучи много добре, само че в България има такъв проблем, че повечето от българите плащат осигуровки на минималното равнище, тъй като в частните фирми повечето работодатели оказват натиск върху тях да се осигуряват на минимума", обясни проф. Гечев.
 
Той посочи, че с това стимулиране, което служебното правителство предлага, ще бъдат стимулирани, всъщност, тези, които са се осигурявали на най-ниско равнище и имат само брой години, което би било неприемливо.

Настояват за 369 лв. минимална пенсия

"Когато се увеличат с 12,5% пенсиите, на 1000 лв. пенсия колко ще бъде увеличението? 125 лв. А на 300 лв. пенсия? Под 50 лв. При това изменение ще има много хиляди пенсионери, които ще получат под 50 лв. увеличение.

istock
istock

Затова ние предлагаме да има зависимост между размера на социалната вноска и пенсията, а не само броят на отработените години. Нашият подход е такъв, че неравенствата в пенсиите да се намалят за един и същ трудов стаж и за една и съща професия. Европейските пенсионни системи са съобразени с тези различия и БСП категорично залага на европейския подход", подчерта социалистът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg