Полицията и агенцията за медицински надзор разбиха схема за злоупотреба със средства от държавното общественото осигуряване. Това съобщиха от МВР.

Служителите от отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция "Национална полиция" са започнали проверката по сигнал за злоупотреба със средства след издадени неистински болнични листове, подаден от Националния осигурителен институт (НОИ).

НОИ събира със запори неправомерно платени обезщетения

В хода на разследването е констатирано, че в състава на обща лекарска комисия на медицински център в София, с клон в Перник, е вписано името на държавен служител от НОИ, който никога не е бил част от подобна структура, като по този начин е извършена и злоупотреба с неговите лични данни.

Установено е, че за периода от 16 февруари 2015 г. до 4 ноември т.г. комисията е издала общо 5805 болнични листа за временна неработоспособност.

istock
istock

Само за 2023 г. изплатената сума от общественото осигуряване за издадените болнични листове от медицинския център е била за 1 404 611 лв. В хода на предприети процесуални действия в кабинетите на медицинския център, проведени на 8 декември т.г. от служители на „Икономическа полиция“, с участието на контролните органи на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, са събрани данни за извършено престъпление – издадени неистински и с невярно съдържание документи и болнични листове за временна неработоспособност. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg