Около 400 млн. лева от социалните разходи отиват за пенсиите. Тези пари ще отидат за по-справедливо повишение на пенсиите. „Проектът на кабинета е наше искане, на което ние от 10 години настояваме. Заложихме, че коефициентът от 1,2 ще расте на 1,5“. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.
 
По думите му този вариант ще даде на всеки пенсионер според неговия принос, а средната пенсия ще надмине 560 лв. „Нашето предложение е веднъж завинаги да извадим хората от прага на бедност“, категоричен беше Пламен Димитров.
 
Той обясни, че за всяка промяна в пенсиите става въпрос за милиарди: „За голямо съжаление това са възможностите на нашата държава“.
 

„Икономиката се възстановява. Догодина ръстът ще е около 5%. Това означава повече приходи“, увери синдикалистът.

По думите му има подценен растеж на БВП. Заради локдауна се предвижда по-малко потребление, но дори тогава сме с по-висок растеж. Негативният сценарий е по-скоро консервативен, допълни той.

И посочи, че се предвиждат един милиард и 600 млн. допълнителни пари. Те обаче са целеви. „Добре е, че има актуализация на бюджета“, каза Димитров.

istock
istock

Според него липсват 50 млн. лева в подкрепа на градския транспорт: „Получихме позитивна нагласа от финансовия министър да реши този въпрос“.

Тристранката обсъди предложеното преизчисление на пенсиите

Димитров коментира и ваучерите за храна, давани от работодателите: „Искаме хората да си получават ваучерите за храна до края на годината, а не те да свършат октомври месец“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg