Промени, касаещи увеличение на пенсиите от следващата година, трябва да има, след изясняване на въпроса за управляващото мнозинство и неговата програма за управление за мандата на избрания парламент. Това става ясно от позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България на трите законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване.

„Продължаваме промяната“ предлага пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, да се осъвременяват от 1 юли с целия процент на ръста на инфлацията или на осигурителния доход, в зависимост от това кой от двата  е по-голям.

От БСП пък искат ново преизчисляване на пенсиите догодина – един път от 1 януари и втори път от 1 юли. Промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от левицата в Народното събрание, предвиждат пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г. да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж. От 1 юли 2023 г. да има още едно преизчисление на пенсиите, този път с осигурителния доход за 2021 година.

От ДПС също искат промени, но в начина на определяне на стажа за пенсия. Те предлагат да се  допълни понятието „действителен стаж“, което касае хората, които се пенсионират при недостигащ стаж за пенсия, като за такъв се зачита и времето на редовната наборна военна служба.

Предлагат промени в швейцарското правило за увеличение на пенсиите

Озадачени сме от законодателната „офанзива“, предприета последните дни. При липса на оформено управляващо мнозинство в НС, при пълна липса на яснота дали ще бъде сформирано правителство, при отсъствие на програмна декларация за управлението на страната, на нас ни се предлагат един след друг законопроекти, свързани с промени „на парче“, се казва в становището на работодателите.

istock
istock

Според АИКБ предложението за преизчисляване на пенсиите на два пъти през следващата година трябва да се разглежда в бюджетна процедура, като се обвърже със законопроекта за държавния бюджет и бюджета на ДОО.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg