Новият размер на социалната пенсия за старост считано от първи юли тази година ще определи служебното правителство на днешното си заседание.

Увеличението е с 5 на сто, със същият процент и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на миналата година пенсии за трудова дейност. 

Сега социалната пенсия за старост е в размер 141,63 лева, а от 1 юли ще бъде 148,71 лева. Промяната ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя от социалната за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

30 на сто от хората нямат намерение да се пенсионират

Ще се повишат и добавките към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост, а именно добавката за чужда помощ и тази за ветераните от войните. 

istock
istock

Общо увеличение ще получат 128 хиляди пенсионери. Необходимите средства са по 640 милиона месечно и са планирани и заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Все повече българи си местят парите за допълнителна пенсия

Служебното правителство ще приеме  план за изпълнение на Стратегията за демографско развитие до 2030 година. Ще се отмени и решение на Министерския съвет от 2020 година, с което е одобрен проект на споразумение за сътрудничество между Изпълнителна агенция "Медицински надзор" у нас и Националната агенция за трансплантации на Румъния. С решение ще бъде ще бъде назначен нов председател на Агенция "Електронно управление".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg