Все по-малко българи успяват да се пенсионират с първа или втора категория труд, и съответно успяват да вземат заради това по-висока пенсия, показват последните данни на НОИ. За първите шест месеца на тази година с най-високата категория са успели да се пенсионирате два 12 души, а с втора – 35 човека.

От общо 23 337 нови пенсионери за полугодието – 12 639 души са в най-масовата трета категория труд. Към края на юни общо 16767 души у нас или едва 1,1% взимат пенсия за първа категория труд, а 38 765 човека или 2,5% от всички – за втора категория.

Основната част от пенсионерите попадат в най-часовата трета категория – близо 761 000 човека или имат смесен стаж – 726 500 души, показват още данните на НОИ.

При осигурителен стаж от различни категории труд трудовият стаж от първа и втора категория се превръща в осигурителен стаж от трета категория по реда на чл. 104, ал. 2-8 от КСО.

При пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.

В коя категория труд попада професията, която работим, се определя от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП). Работодателят обаче е задължен при изготвяне на документи за осигурителен стаж да впише съответната точка от НКТП, по която предлага да се зачете стажът ни, като представи и документи за това.

Как може да си купите осигурителен стаж за пенсия

Конкретната преценка обаче се извършва от съответното териториално поделение на НОИ въз основа на документите, които представим.

Всички, които работят при условията на първа и втора категория труд, задължително се осигуряват в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране.

istock
istock

Работещите при първа и втора категория труд  могат да се пенсионират по-рано от другите. За тази година условията са за жените трябва да имат 10 години стаж първа категория труд и сбор от осигурителен стаж и възраст общо 94 точки, а за втора категория труд – 15 години стаж и 94 точки. Те трябва да са навършили 49 г. и 8 месеца за първа категория и 54 г. и 8 месеца за втора категория.

При мъжете – задължителният стаж за първа категория е 10 години и 100 точки, а за втора – 15 години  и 100  точки. Възрастта за пенсиониране за тази година е 52 г. и 8 месеца за първа категория труд и 58 г. и 8 месеца за втора. 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg