Малките и средните предприятия у нас ще могат да се възползват от подкрепа в размер на близо 210 милиона лева до края на 2023 г., съобщават от Фонда на фондовете.

Фондът ще предостави допълнителния ресурс към гаранционния лимит на банките партньори, изпълняващи инструментите по Програма "Възстановяване". Средствата са от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие, включително и по линия на REACT-EU (Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа).

Василев: Българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева кредити с по-ниски лихви

Заинтересованите банки партньори ще получат допълнителни средства в размер на 84,5 милиона лева, като така общите средства за изпълняваните гаранционни инструменти по Програма "Възстановяване" ще достигнат 333,8 милиона лева, се посочва в съобщението. 

Очаква се ресурсът да е наличен на пазара през втората половина на септември, след приключване на формалния процес по възлагането му на банките.

istock
istock

От Фонда на фондовете обясняват, че факторите за добавянето на свежи пари за бизнеса са успешното инвестиране на ресурса по инструмента, пазарната необходимост и продължаващото активно търсене на финансова подкрепа от българските компании. 

Програма "Възстановяване" е създадена, за да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността след постепенното отпадане на мерките във връзка с пандемията, се отбелязва на интернет страницата на Фонда на фондовете. Чрез програмата са подкрепени общо 1659 компании в търговията, транспорта, хотелиерството, ресторантьорството. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg