Камарата на представителите на САЩ, доминирана от демократите, одобри с 275 срещу 134 гласа чековете на стойност 2000 долара, които американците ще получат всеки месец от правителството за справяне с коронакризата.

Предстои обаче мярката да бъде гласувана в контролирания от републиканците сенат.

Демократите в долната камара одобриха това, което републиканският президент Доналд Тръмп поиска по отношение на стимулиращия пакет. Миналата седмица той заплаши да блокира големия фискален пакет в подкрепа на хората и бизнеса, ако конгресът не увеличи размера на чековете от 600 на 2000 долара и не намали други разходи.

В неделя той вече беше готов да отстъпи, тъй като имаше шанс работата на правителството да бъде блокирано, ако не беше одобрен новия таван на дълга.
Но депутатите от Демократическата партия отдавна искат чековете за затруднените домакинства да бъдат по 2000 долара и използваха този рядък момент на съгласие с Тръмп, за да предложат увеличението.

БГНЕС
БГНЕС

Само 130 републиканци, двама независими и двама демократи се противопоставиха на увеличените чекове в понеделник.
Тръмп, който загуби изборите през ноември от претендента на Демократическата партия Джо Байдън, но отказва да признае поражението си, най-накрая подписа законопроекта за 2.3 трилиона долара, след като го задържаше под заплаха от вето.

Милиони могат да загубят дома си заради неплатени наеми

Но той продължи да изисква чековете да са 2000 долара. В тези 2.3 трлн. долара се включват 1.4 трлн. долара за финансиране на правителствени агенции и 892 млрд. долара за COVID мерки.

Не е ясно как ще премине гласуването в сената, където отделни републикански депутати се оплакаха, че по-високата сума ще добави стотици милиарди долари допълнителни разходи.

istock
istock

Увеличаването на стойността на чековете би струвало 464 млрд. долара, според Съвместния данъчен комитет, който изготвя разчети за разходите за законодателство пред конгреса. Сенатът трябва да се събере във вторник.

Министерството на финансите на САЩ планира да изпрати тази седмица първите чекове на стойност 600 долара, както беше планирано по-рано, заяви високопоставен служител на Министерството на финансите в понеделник.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg