Над 80 милиона лева ще връщат собствениците на имоти, получили държавна помощ за горски заменки.

Вижте пълния списък с фирми и лица, които ще връщат пари ТУК.


Министерство на земеделието започва да праща уведомителни писма на тези хора и започва процедура по възстановяване на надвзетите суми, съобщи ресорният министър Десислава Танева.

От проверени 132 договора в 103 е установена неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефециерите.

Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност по тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв., уточни Танева.

Фирми доплащат пари за заменки

Става въпрос за горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г.

През 2014 година Брюксел проведено щателно разследване, което установи, че замяната на частни горски имоти с държавни при административно определени цени, които не се актуализират редовно и не са съобразени с пазарните, е несъвместима с правилата на ЕС за държавната помощ.

Законът, който е бил в сила към момента на присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г. до януари 2009 г., е предоставил избирателно предимство на предприятията, които са се възползвали от тези сделки за замяна на горски имоти, и е довел до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар.

С влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашния министър на земеделието информира прокуратурата за извършените заменки.

Неправителствени организации бяха информирали и ЕК и започна проучване, дали това представлява неправомерна държавна помощ.

В същото време с влизането на ГЕРБ в първи мандат с решение на НС бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд", обясни хронологията министър Танева.

НАП плаши да разваля сделки с имоти под пазарната цена

Тя напомни, че ЕК сее произнесла, че извършените заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна и следва бенефециерите да възстановят полученото в повече.

До края на деня на страницата на МЗХГ ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефециери, заяви още земеделският министър.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg