От днес започва изплащането на награда от 650 лева на 15 200 полицаи, които са на първа линия. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

Това ще коства около 10 млн. лева. Униформените ще получават такава награда, докато продължава кризата.

Борисов: Ще облекчим мерките 3 дни след спад на болните

Премиерът подчерта, че от вчера има вече 5 облекчения на режима на мерките:

"Отварянето на пазарите, махнахме прозореца за влизане в София, разрешихме имунизациите на децата, женските консултации, плановите операции. В Словения не облекчават мерките, а облекчават строителството, а ние тук не сме забранявали. Малките магазини и не сме ги спирали дори. Затворихме моловете. В България ходенето по улицата не е ограничено.", изтъкна премиерът. Той подчерта, че няма вечерен час и никой не е пресиран.

istock
istock

Щабът обмисля да облекчи достъпа до паркове и планини
 

Той даде да се разбере, че ако не се увеличи броят на заболелите, следващия уикенд може да се мисли и за смекчаване на мерките, конкретно за допускането на разходки в парковете и планините.

Този въпрос е бил обсъден и на коалиционния съвет по-рано днес. Борисов обясни, че коалиционните партньори от Обединените патриоти са настоявали да бъдат отворени парковете и планините. В същото време премиерът се притесни, че кривата на заболелите се устремява рязко нагоре.

„Този петък, ако не се вдигне пикът нагоре съм възложил на Маринов да мислим – по двама в парковете, да не сядат по пейките, само да преминават. Защо мислите, че не искам да кажа, че пускам парковете и планините“, коментира премиерът.

„Нищо не ни кара да сме оптимисти. Броят на заболелите и починалите говори друго“, каза Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg