Държавата може да поеме на вътрешния пазар нов дълг за още половина милиарда лева под формата на 5-годишни съкровищни облигации, става ясно от обявен днес аукцион на БНБ, насрочен за 8 ноември.

По този начин новопоетият дълг от началото на годината може да достигне 2,8 милиарда лева при бюджетен лимити от 4,5 млрд. лева.

Предишната седмица бяха пласирани 10,5-годишни държавни ценни книжа за 500 млн. лева при относително слаб интерес и висока доходност.

На поредния аукцион, който ще се проведе в началото на следващата седмица (8 ноември), ще бъде преотворена емисията 5-годишни книжа, които бяха пуснати на пазара за първи път на 24 февруари 2021 г. и са с падеж на 24 февруари 2026 г.

2,3 млрд. лева дълг изтегли държавата

Последният аукцион на тези 5-годишни книжа се проведе на 11 октомври 2021 г., когато бяха пласирани облигации за 500 млн. лева при средна годишна доходност от -0,02% и коефициент на покритие от 1,23 пункта. Постигнатата това доходност беше по-неблагоприятна (по-висока) за държавата от предишните предлагания на същите книжа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg