Европейската комисия предлага да бъде въведен лимит за плащане в брой до 10 000 евро, като ограничението бъде валидно за целия Европейски съюз. Идеята е свързана с борбата с прането на пари, се казва в съобщение на ЕК.

Прането на пари и финансирането на тероризъм са сериозна заплаха за икономиката и финансовата система на Евросъюза, както и за сигурността на гражданите, отбелязва ЕК.

Купувачи перат пари с луксозните имоти

По оценка на Европол около 1% от годишния БВП на ЕС е въвлечен в подозрителна финансова дейност. На този фон днес Европейската комисия представи пакет от различни законопроекти, свързани с борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.

Големите плащания в брой са прост начин за престъпниците да перат пари, тъй като е много трудно да бъдат проследени сделките. Затова  ЕК предложи да бъде въведен лимит за плащанията в брой в размер на 10 000 евро на територията на целия Европейски съюз, се казва в съобщението.

istock
istock

Подобни ограничения вече съществуват в около две трети от държавите от Евросъюза, но размерите на сумите са различни.

Как ще се плаща с дигитално евро

Националните лимити под 10 000 евро може да се запазят, става ясно от съобщението.

Ограничаването на големи плащания в брой затруднява прането на „мръсни пари” от страна на престъпниците, заявяват от ЕК.

Предложението на Европейската комисия трябва да бъде обсъдено и одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg