С пълно мнозинство депутатите одобриха актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020 година

Ревизията на държавните харчове получи пълно мнозинство от 125 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“.

Заради липсата на редакционни предложения председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи текстовете да бъдат одобрени и на второ четене в рамките на същото заседание.

Това е втората актуализация на бюджета за тази година, а причина за нея е разразилата се COVID-криза, с чиито негативни икономически последици държавите от Европейския съюз вече започнаха да се борят.

Може да получим 692 млн. евро от ЕС за кризата

С промяната се увеличава максималният размер на гаранциите, които страната ни може да издава - до малко над 1,8 милиарда лева.

С 310 милиона лева общо се увеличава максималният размер на държавните гаранции, които могат да бъдат издадени до края на годината.

Промяната на бюджета е техническа, заради което бе одобрена с пълно мнозинство.

БГНЕС

Гаранциите ще бъдат по две програми, свързани с общоевропейския отговор на кризата от Сovid-19.

Около 210 милиона лева ще бъдат за инструмента SURE, чрез който Европейският съюз ще подкрепи заетостта.

Подкрепа за законопроекта дойде и от опозицията в лицето на БСП.

„Основателно правителството иска съгласието на българския парламент за поемането на допълнителни държавни гаранции, които не бяха предвидени в бюджета, но които произтичат от решения на ЕС от месеците април и май, свързани с преодоляване на тежките икономически последици от проблемите с коронавируса“, заяви депутатът Румен Гечев.

Така изпълнителната власт ще да издава допълнителни държавни гаранции, за да се включи страната ни в два финансови инструмента - Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 в размер 51 млн. евро, както и Европейски инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) в размер до 107 млн. евро. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg