Пазарите не са рационални, т.е. не следват в цялост икономическите данни и резултати в краткосрочен план, заяви в студиото на "Денят започва" финансовият консултант Бисер Варчев.

В дългосрочен план обаче - над 6-7-8 месеца те реагират на това, което се е случило като икономическа ситуация, война, кризи. Тези, които активно се занимават с търговия и инвестиране на фондови и капиталови пазари, трябва да знаят, че краткосрочната реакция не е гарантирана.
 
 „В момента настроенията на финансовите пазари са негативни. След като излязохме от ковид - 2 години, в които икономиката се стагнира заради пандемията, влязохме във война наблизо, което удари газ, петрол и т.н.

Сега пазарите са в едно начална ситуация на една низходяща спирала", обясни Варчев.

Подходяща инвестиция ли е златото

Според него, инвеститорите не се плашат от рецесията и донякъде тя е положителна. Отразява се зле в постъпленията в бюджета, на която и да е държава.

Рецесията ще спре инфлацията. Ако се излезе от рецесията се върви към депресия. В момента обаче рецесията е форма на лоши икономически данни и стагнация на икономиката, която пък води до спирането на поскъпването на цените, тъй като хората спират да купуват", посочи още Варчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg