„#Инвестирай безопасно“ е кампания на Комисията за финансов надзор, която продължава да надгражда вече предприетите до сега мерки от предупреждения за измамни схеми от нелицензирани инвестиционни посредници, като прави стъпка напред и чрез онлайн пространството да даде основни насоки как потребителите да различават законните от недобросъвестните посредници.

„Най-честата инвестиционна измама е „Схемата на Понци“, която в крайна сметка, в един момент се стига до там, че набраните средства в схемата са много по-малко, от това което се дължи на тези лица и неминуемо, чисто математически, няма как да стигнат парите, за да бъде изплатена доходността и парите на всички хора, които са инвестирали в нея.“.  

Това обясни д-р Неда Мужо, началник – отдел „Надзор на публични дружества, емитенти на ценни книжа и ДСИЦ“, по БНТ 2.

Анка Костова, директор „Връзки с обществеността и протокол“ обърна внимание на правилните стъпки, през които следва да преминем, за да инвестираме безопасно и как КФН спомага тази дейност.

„Комисията за финансов надзор е надзорен орган, който регулира три от пазарите в небанковия финансов сектор, а именно застрахователния, инвестиционния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване. КФН освен регулатор е и балансьор. Комисията създава благоприятна среда, така че всеки един от секторите да може да се развива, а и в същото време съблюдава за стабилността на всеки един от тези пазари, с цел потребителите да бъдат защитени.“, каза Костова.

Как мамят хора с инвестиции в криптовалути

Тя представи и мобилното приложение на КФН – “FSC Mobile”, което предоставя възможността на потребителите да проверят дали едно дружество има издаден лиценз от КФН –  чрез въвеждане на ЕИК или наименование.
 

istock
istock

Повече за Кампанията #Инвестирайбезопасно:
 
https://lnkd.in/eAH__WiC
 
https://lnkd.in/djna5cCq (английска версия)
 
https://lnkd.in/de5qys87
 
Мобилното приложение  може да бъде изтеглено напълно безплатно:
 
За IoS – https://apps.apple.com/bg/app/fsc-mobile/id1639117002
 
За Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.scalefocus.fsc

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg