Капачки тук, капачки там, в джоба, в раницата... 

Само за две години хиляди българи се запалиха по кампанията „Капачки за бъдеще“ - събират пластмасата, която всички ползваме във всекидневието си, и я даряват за бъдещето на недоносените бебета.

В интервю за DarikNews.bg един от инициаторите - Лазар Радков, обобщи резултатите от последната кампания в края на септември и разкри, че до края на годината ще бъдат дарени още 9 кувьоза в малки общински болници.

С тях броят им само за 2019 г. ще достигне 19. Очаква се в един ден – 19 октомври, събота, да бъдат доставени кувьози в Асеновград, Мадан и Момчилград, а до края на годината ще бъдат дарени и още 6 в други населени места.

Къде живеят най-щедрите хора

Кампанията е била силна и се правят последни сметки, но според Радков, при всички ситуации от следващата година няма да има болница, в която най-новият кувьоз да е от миналия век.

istock
istock

„За тази година си бяхме поставили за цел да дарим 12 кувьоза, сега последният дарен в Карлово беше №10. Тази събота, с трите кувьоза, ще сме преизпълнили плана за годината и то 2 месеца и половина преди края. Освен това имаме и още 6 кувьоза, които ще дарим, и така до края на годината ще станат малко под 20. От началото на тази година през дарените кувьози са минали 200 бебенца“, уточни инициаторът.

Един кувьоз струва между 6 и 60 хил. лева. За малките общински болници се даряват кувьози с най-базова функционалност и цената им е около 6 400 лева, като фирмата, с която работят дарителите, също дава преференциални цени и така подпомага кампанията, обясни Радков.

8 бона от държавата за инвалидна кола

„Капачките отиват при рециклатор и кампанията получава средно 0,40 ст за килограм или 400 лева на тон. След това парите отиват на 100% за благотворителност за медицинска техника. Поръчахме и 5 транспортни кувьоза по 13 600 лева, защото има места в планините, които са труднодостъпни, но пък отговарят за големи общини с много села“

Според създателя на инициативата, всички в кампанията участват на доброволчески принцип. Желанието му е да направи и кампания за пластмасовите бутилки, но организацията там е много по-трудна, защото заемат повече място.

„Ако в един камион можем да вкараме 9 тона капачки, то в него можем да вкараме само 3 тона смачкани бутилки, което оскъпява транспорта тройно. А идеята е да излиза икономически сметката“, уточни инициаторът.

istock
istock

Някои свързват благотворителността само с пари, но според Радков, това не е вярно, тъй като има много ученици и студенти, които помагат с енергията, свободното си време и ентусиазма си. Той смята, че доброволчеството е един от дълговете, които ще променят света, като малко по малко и в България се заражда доброволческата култура.

„През лятото направихме голямо проучване какви са липсите и нуждите в над 80 болници в България и сега ги анализираме, така че да разберем кой е следващият проблем за решаване. Искаме да направим и база данни с нуждите на болниците, така че всеки, който иска да помогне, да провери в неговата локална болница какво липсва, хората да се организират и да решават проблемите. Да, ние плащаме данъци на държавата, но ако нещо не се случва, не може просто да стоим, да чакаме и да ревем“, заяви създателят на кампанията „Капачки за бъдеще“.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg