„Като не можем сами да свършим своята работа, по-добре да дойде някой, който ще ни бие с пръчката през ръцете, за да свършим нещо. Генерално включването на България в сивия списък за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма е негативна новина, която ще има много икономически, и особено – финансови последици. Страни, попаднали в сивия и особено в черния списък, имат сериозни икономически проблеми, свързани с разплащанията, с  намаляването на чуждестранните инвестиции”.

Това заяви икономистът Владимир Сиркаров пред NOVA NEWS по повод включването на страната ни в сивия списък на страни, свързани с прането на пари.

Албания вече е извън сивия списък за пране на пари

 

Той даде пример, че от Южна Корея вече не могат да се правят транзакции с България, защото тамошната система не приема разплащане със страни, които са в подобен списък.

За директора програма "Сигурност", ЦИД Атанас Русев включването на страната ни в този списък е стара новина. Той припомни, че през юни излезе доклад към Съвета на Европа, където е описан въпроса.

В черния списък са Северна Корея, Иран и Мианмар, допълни той и каза, че подобно включване на страната ни може да ни създаде проблеми с влизането на страната ни в Шенген. Според Русев ние сме в периферията на евентуални потоци за пране на пари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg