Банкнотата от 20 лева продължава да е най-често фалшифицираната, въпреки че все повече се плаща с 50-левова банкнота, сочат данните на БНБ. 

Над 21 208 000 000 лева са парите в обращение към края на март, като за едногодишен период ръстът е с 15,4 на сто, или малко над 2,8 милиарда лева, сочи бюлетинът на управление „Емисионно“ в БНБ за първото тримесечие на годината. 

Отчитат засилен интерес към екзотичните валути у нас

През съответния предходен едногодишен период нарастването е по-ниско както в процентно отношение, така също и в абсолютна стойност, коментират от БНБ. Това е характерна тенденция за този период на годината. В началото на годината бе извадена от обращение хартиената двулевка, което малко променя съотношението на броя на банкнотите спрямо монетите. 

За първите три месеца на годината са заловени 217 неистински банкноти, 98 от които – 20-толевки. 

istock
istock

Фалшивите банкноти от 50 лева, които са били в циркулация, са 55 на брой. Останалите неистински банкноти са с други номинали. 

При монетите – 55 са установените фалшификати за първото тримесечие, като има такива от 1, 2 лева и 50 стотинки. Именно 50-те стотинки са най-фалшифицираната монета. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg