С ръст от близо 10% спрямо 2018 г., пазарът на наеми на луксозни имоти отбелязва относително висока активност.

Универсално при наемите най-голям е интересът към най-високия и най-ниския ценови сегмент.

В общия случай жилищата среден клас – с между 500 и 1000 евро наем, се търсят по-слабо.

В същото време именно в тази категория предлагането е значително, като една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми, отбелязват от консултантска компания Unique Estates.

Купувачите избират по-скъпи жилища в София

Силно е търсенето на апартаменти и къщи под наем в затворени комплекси в София. Някои клиенти идват и с конкретно търсене на имоти в утвърдени на пазара проекти.

Някои собственици предлагат жилищата си едновременно под наем и за продажба, като приоритетно търсят наематели, но са склонни да разгледат и оферти за покупка при интересна цена.

istock
istock

За разлика от масовия пазар, където сделките с ипотечни кредити поддържат висок дял от общите, в луксозния сегмент те са едва около 10-15%. Д

Данните от последните месеци все пак показват нарастващ интерес към банково финансиране заради изгодните условия и исторически ниските лихвени нива.

Сделките с кредит са предпочитани при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на луксозни апартаменти в града на цени над 350 000 евро.

При тях обичайно делът на кредита е до 1/3 от цената на имота. Това също е специфична разлика, която отличава луксозния сегмент от масовия жилищен пазар, където с комбинация от ипотечен и потребителски кредит в редица случаи се финансира и 100% от цената.

Жилище под наем - само след препоръка от шефа или хазяина

От компанията очакват през 2020 година цените да се задържат стабилни около настоящите нива, а активността на сделките да бележи нов, макар и умерен ръст.

Продавачите и купувачите ще имат относително идентични очаквания, което ще рефлектира като скъсяване на периода за сключване на сделка.

От Unique Estates предвиждат още, най-интересни за клиентите да бъдат модерните апартаменти с акцент върху функционалността и изчистения дизайн.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg