Имотните сделки за жилища в Гърция, чиито лицензи са издадени след 2006 г.,  ще бъдат освободени от плащането на данък добавена стойност.

Решението на премиера Кириякос Мицотакис е в опит да даде сила на бавния пазар на имоти в Гърция, да увеличи инвестициите и да подкрепи строителния сектор.

Кои квартали на София са най-търсени за покупка на имот

"С други думи, новото строителство, както и жилищата, построени през последните 14 години и все още не продадени, са освободени от данък добавена стойност", заяви той в реч, в който очерта визията си за "поне следващите четири години".

Тя включва и реформи, които ще привлекат нови инвестиции и фискална политика, водена от намаление на данъци и действия в банковата система, които да намалят лошите кредити.

Планът, подчерта той, трябва да подкрепи средната класа, която той описа като гръбнак на обществото.

istock
istock

Той изрази и уверение, че целта за първичен излишък от 3,5 процента, която бе поставена от предшественика му Алексис Ципрас, ще бъде намалена от 2021г.

"Казахме, че ще започнем дискусия с нашите партньори за излишъка през 2021 и 2022 г. Това ще стане през 2020 г., когато вече сме върнали доверието към страната", каза той.

Идеята за премахване на данък добавена стойност при жилищни сделки се появи и в България. Тя бе предложена от Националната асоциация на строителните предприемачи, а целта бе за подобряване на достъпността на жилищата на горещи пазари, като София.

Жилищата в София поскъпнали с близо 10%

Предложението е от плащане на ДДС да бъдат освободени младите семейства, които закупуват първото си жилище.

В южната ни съседка новите управляващи обещаха и намаляване на местния данък върху жилищата с до 30 процента през следващите няколко години.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg