Държавни ценни книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на инвеститорите в първата дългова емисия за годината.

Лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца ще бъдат предложени на инвеститорите при фиксиран годишен лихвен процент от 0,1 на сто, съобщава БНР.

Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като страната ни стана член на механизма на валутните курсове ERM II и на банковия съюз.
 
Миналия септември България излезе на външните пазари и постигна много добра доходност. В началото на 2020-а, още преди кризата с Covid-19, финансовото министерство набираше поетапно дългов ресурс от вътрешния пазар, но отказа поръчките от последната предложена емисия заради сериозното нарастване на доходността.

Правим план за въвеждане на еврото

Тази емисия вече бе в разгара на пандемията. Обикновено и първата за годината емисия е считана и за тест на пазара.
 

istock
istock

Тази година правителството има право да тегли максимум четири милиарда и 500 милиона лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg