Народното събрание ще обсъди днес окончателно промените в Кодекса на труда, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата за догодина.

Законопроектът на „БСП за България“ предвижда  минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври и да не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Или при сегашните паказатели това означава минималната заплата да стане 850 лева. Припочняме, че от 1 януари правителството реши минималната заплата да бъде увеличена и тя вече е 780 лева.

Какво е възнаграждението за 1 час труд с новата минимална заплата

В социалната комисия се обединиха около предложението на ГЕРБ, с което брутната минимална заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходната година, напомня БНР.

istock
istock

Депутатите ще обсъдят на второ четене и промени в закона за пътищата. Част от предложенията предвиждат със задна дата от 31 януари 2019 година да влезе в сила законово изменение, с което при липса на винетка шофьорите да бъдат глобявани най-много три пъти на година.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg