Работодатели, които наемат на безсрочен трудов договор стажували младежи до 29-годишна възраст, ще получават средствата за осигуровки за първите шест месеца.

Това предвижда нов проект по мярката „Младежка заетост плюс“, който ще се реализира със 188 милиона лева по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-ва – 2027 година, съобщиха от социалното министерство.

Къде най-често се наемат стажанти у нас

Условието за ползване на стимулите е договорът да е за длъжност, която съответства на квалификацията на стажанта за същото или по-добро възнаграждение.

Основната цел на „Младежка заетост плюс“ е да бъде повишена конкурентоспособността на безработните и неактивни младежи от 16 до 29 години чрез улесняване на прехода им от образование към заетост, уточниха от социалното министерство.

Очаква се в стаж, обучение по време на работа или в субсидирана заетост да бъдат обхванати най-малко 15 200 души, включително продължително безработни младежи. 


За първия месец от включването им в дейности по проекта ще им бъдат осигурени средства за обществен транспорт от и до работното място.

До дни се очаква да бъде подписан договор по мярката между Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Агенцията по заетостта. Така ще продължи подкрепата за безработните младежи, тъй като през септември ще приключи действието на досегашния проект „Нова възможност за младежка заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-а – 2020-а с бюджет над 161 милиона лева. 

Безработни до 29 години имаха възможност да стажуват от 6 до 9 месеца, да се включат в обучение на работното място с ментор до 6 месеца или да започнат работа за период до 9 месеца. В дейностите се включиха близо 39 000 души, като повече от половината са останали на работа при същия работодател след приключване на субсидираната заетост.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg