Работодателски организации настояват за незабавни оставки на ръководството на Българския енергиен холдинг, ТЕЦ „Марица Изток-2“ и Българската независима енергийна борса.

От Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТТП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявяват, че от началото на годината цената на електроенергията за индустрията в страната е най-висока в цяла Европа.

Токът поскъпна рекордно

Те определят като връх на цинизма постигнатия връх в неделя – 9 февруари, когато цената в България е била над два пъти по-висока от следната за Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия.

Работодателски организации заявяват, че ТЕЦ „Марица изток-2“ не изпълнява препоръките на КЕВР, трупа загуби, а българската независима енергийна борса не предлага дългосрочни договори на енергийния пазар.

Организациите на работодателите декларират, че могат да пристъпят и към радикални действия.

Нов доставчик и по-скъп ток от 1 юли

istock
istock

КНСБ и КТ „Подкрепа“ подкрепиха решението на Народното събрание да продължи работата на въглищните топлоелектрически централи в България и в частност на ТЕЦ „Марица изток-2“.

Ръководствата на двата синдиката заявяват, че трябва да се даде шанс за изпълнение на ангажиментите за гарантиране на енергийната сигурност на страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg