Ако минималната работна заплата бъде намалена, а не увеличена, ще има масови протести. Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф. Румен Гечев от БСП.
 
„Това е скандално. Предложението на колегите в парламента е уником в световната стопанска история. Престъпление е да намалиш минималната работна заплата, когато годишната инфлация ще е между 12 и 14%”, каза той.
 
По думите му ГЕРБ, ДПС, „Български възход” и „Продължаваме Промяната гласуваха  „за” на първо четене. Тогава БСП пояснихме къде сме ние спрямо Европа. Беше прието, всички гласуваха и подкрепиха увеличението на 850 лв. и за две седмици нещо стана. Не знам какво им препоръчаха”, обясни проф. Гечев. Според него изглежда сякаш здравият разум надделява и партиите ще вземат правилното решение.
 
Предложението на БСП отговаря на Европейската директива, която задължава страните членки в 2-годишен период да приведат минималните заплати на поне 50% от средните, уточни депутатът.
 
За да бъде по-висока средната заплата трябва да имаме по-висок икономически растеж, коментира още Гечев.

АИКБ приема 770 лева минимална заплата, но само ако е брутна

„В удължаването на бюджета в Бюджетна комисия имаха наглостта да не допуснат за обсъждане въпроса за увеличението на минималната работна заплата. Ние го прокарахме през Кодекса на труда”, заяви той.
 

istock
istock

И заключи, че в България богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни.

Междувременно днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложението на правителството минималната работна заплата да е 770 лева от първи януари 2023 г.
Повишението ще е с 8,5% спрямо определената от април тази година минимална заплата от 710 лева. От бизнеса вече обявиха, че подкрепят с различни условия това предложение.
 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg