Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание. Социалните партньори ще обсъдят проект за промени с правителственото постановление за мярката за запазване на заетостта 60:40.

Предвижда се срокът на действието й да бъде удължен до края на годината. Очаква се на заседанието да бъдат дискутирани и варианти за повишение на пенсиите през 2021 г., предаде БНР. 

Основните промени в постановлението за мярката 60:40 предвиждат срокът на действието и да бъде удължен от 01 октомври до 31 декември.

Дават до 4 000 лева на безработен за стартиране на собствен бизнес

Освен това средства за запазването на заетостта при облекчените условия, определени вече за хотелиерството и ресторантьорството с новия дизайн на мярката, действащ досега, ще могат да се изплащат и за икономическа дейност „транспорт“ - по-специално за т. нар "случаен превоз" в туризма. Средствата за запазване на заетостта ще се изчисляват в размер 60 на 100 от осигурителния доход за август 2020 г. Прецизира се начинът за определяне на средствата, като това ще става на база на среднодневен осигурителен доход. 

istock
istock

Промените влизат в сила от 1 октомври. Заявленията, подадени преди тази дата, ще се разглеждат и финансират по досегашния рад.

Според прогноза на Агенцията по заетостта, посочена в доклада на социалния министър Деница Сачева до МС към проекта за промени, средногодишният брой на регистрираните безработни при сценарий за бързо възстановяване на хотелиерство и ресторантьорство и преработваща промишленост, се очаква да достигне 253 000 души. А в случай, че това не се реализира се очаква броят им да скочи до 274 000.

Ръст от 6 лева в прага на бедност у нас за догодина

Към 25 септември регистрираните в бюрата по труда са малко над 237 800 безработни.

За сравнение, на същия ден през 2019 г, те са били 172 602-ма или има увеличение с почти 38%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg