Според проучване състоянието на най-богатите хора в света е намаляло с 10% през 2022 г. заради войната в Украйна, но перспективите пред тях през тази година са светли, предаде АФП.

Проучването, проведено от базираната в Лондон консултантска компания Knight Frank, разглежда състоянието на така наречените ултрабогати лица (UHNWI): хора с нетно състояние от поне 30 млн. долара, включително основното им жилище.

"Предизвикателствата на пазарите означават, че богатството на повечето от тях е намаляло през миналата година, като колективното им богатство е спаднало с 10 %", се казва в доклада - еквивалент на 10,1 трилиона долара, се допълва в него.

Кои руснаци забогатяха най-много през 2022 г.

"Миналата година ситуацията в Украйна подхрани енергийната криза в Европа и увеличи и без това рязко покачващата се инфлация", каза Лиъм Бейли, ръководител на глобалните проучвания на Knight Frank.

"В резултат на това през 2022 г. се наблюдаваше едно от най-резките възходящи движения на световните лихвени проценти в историята", добави той.

istock
istock

Въпреки че четирима от всеки десет от ултрабогатите са отбелязали увеличение на богатството си през 2022 г., "преобладаващата тенденция е била отрицателна", се казва в доклада.

Това едва ли е изненадващо, като се има предвид повишаването на лихвените проценти, прилагано от няколко централни банки, за да се противодейства на повишаването на инфлацията, добави той.

Колко загубиха богатите руснаци заради войната в Украйна

Най-силно са засегнати свръхбогатите в Европа, където състоянието им е намаляло със 17%, следвани от Австралия с 11% и Северна и Южна Америка с 10%.

Африка и Азия се отърваха по-леко със загуби от 5 и 7 %.

"Валутните курсове оказаха значително влияние", пише Флора Харли, редактор на доклада.

"Силата на долара беше ненадмината и се дължеше на непоколебимия ангажимент на Федералния резерв към един от най-бързите цикли на повишаване на лихвените проценти в историята", добави тя.

Все още има "значителни рискове" за световната икономика, каза Бейли.

От Knight Frank заявиха, че 69% от богатите инвеститори очакват ръст в портфейла си през тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg