Нови правила за провеждането на изпит на кандидат шофьорите прие правителството.

На изпита вече няма да присъства инструкторът, а той ще се провежда само от служител на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Ще се създаде интегрирана електронна система за контрол на изпитите, чрез провеждане на практическите изпити в автомобили, оборудвани с видеонаблюдение и датчици, отразяващи автоматично грешките.

Шофьорските курсове рязко поскъпват

По този начин ще бъде ограничен субективния фактор и ще се осигури контрол върху маршрута на изпита, уточняват от транспортното министерство, което предлага промените.

istock
istock

Предвижда се разработването на единна информационна система на ИА "Автомобилна администрация".

Наличните електронни услуги са от "първо поколение" и позволяват единствено подаване с квалифициран електронен подпис.

С изграждането на единната информационна система ще бъде осигурено автоматизиране на процесите по обработването на заявленията за административни услуги, чрез свързаност с външни и вътрешни за агенцията регистри и информационни системи.

Това ще намали регулаторната тежест за бизнеса и ще ограничи броя на изискваните документи.

Щетите, а не дребни нарушения да определят цената на „Гражданската“

Създават се осем регионални дирекции с контролни функции вместо сега съществуващите 27 областни отдела.

Областните отдели ще запазят административните си функции по обслужването на граждани, както и дейности по провеждането на изпити на кандидатите за водачи.

istock
istock


Контролната дейност ще бъде организирана в осем регионални дирекции: София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца.

В рамките на новите регионални дирекции ще има средно 8 или 9 контролни екипа, с изключение на София, като по този начин ще могат да се осигурят над 15 екипа.

Готвят за есента новото предложение за въвеждането на бонус - малус системата

Това ще позволи да се планират цялостни и всеобхватни проверки във всяка област, като така ще бъдат осигурени екипи за контрол и през тъмната част от денонощието, каквито към момента няма.

Чрез този подход ще бъде прекъсната обвързаността на служителите на местно ниво и ще се осигури значителна степен на ротация, посочват от транспортното министерство.

По отношение на предоставянето на лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници и товари, ще бъдат приложени мерки за намаляване на административната тежест за компаниите чрез ускорено и улеснено издаване на лицензи.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg