КНСБ се обяви против внесените промени в Закона за публичните предприятия, с които се въвежда "таван" от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми. Вносители на текстовете са депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България", съобщава БНР.

Синдикатът изпрати специално становище до председателя на парламентарната социална комисия Деница Сачева, в което се посочва, че поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране в публичните предприятия е атака срещу колективното трудово договаряне. 

Как се изплаща неизползваният отпуск при пенсиониране

Според Кодекса на труда при прекратяване на трудовото правоотношение поради придобиване на право на пенсия работодателят изплаща обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при един и същ работодател обезщетението е шест заплати. Тези обезщетения обаче са минимални и може да бъдат предвидени и по-големи размери в акт на Министерския съвет или в колективен трудов договор. 

В мотивите на вносителите се посочва, че има случаи, в които те достигат огромни суми до 20-30 заплати, и дават пример с предприятието "Ръководство на въздушното движение".

istock
istock

От КНСБ акцентират, че това предприятие е специална структура, със строго определени и специфични цели и задачи, която не е търговско дружество. И че безопасността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е основен приоритет на Европейския съюз, за което се отделят съответните средства. 

Синдикалистите декларират, че няма да допуснат депутати или други политици да се опитват да ограничават фундаменталното конституционно и международно признато право на работещите да се договарят с техния работодател колективно за условията, в които работят, заплащането, както и всички режими на обезщетения за техния труд или безопасността им. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg