От 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева, вместо сегашните 1200. 

Пенсиите ще бъдат увеличени с 5 процента по швейцарското правило от 1 юли. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина. 

Документът ще се обсъжда на 20-и октомври на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. 

Сачева: Обсъждаме еднакво увеличение на всички пенсии

По рано през деня министър Сачева обяви, че се "обсъжда вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна."

Идеята за различен процент увеличение - 5 или 10, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, е получила неодобрение и затова се обсъждат други.

БГНЕС
БГНЕС

"Предложението, което сме направили от страна на социалното министерство, е да няма такъв процент - различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативният размер предстои да бъде уточнен през следващите дни", заяви Сачева.

Според проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина се предвижда увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата през 2021 г. 

Още не е решено дали добавките към пенсиите да са само до март

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - на 420 лв., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - на 3000 лв. 

Според проектобюджета на ДОО процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнато през 2019 година ниво от 1.2 на сто.

iStock
iStock

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв. 

Пенсионните фондове: Порочна практика ощетява хората с втора пенсия

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - на 12 лв., а максималният дневен размер се запазва в размер на 74.29 лв. 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лв. 

Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - първите три дни се изплащат от работодателя, а от четвърти ден - от държавното обществено осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg