Италия се готви отново да реформира пенсионната си система, за да стане по-гъвкава за тези, които искат да се оттеглят от работа рано, коментираха служители, цитирани от "Ройтерс".

Промените може да включват предсрочно прекратяване на скъп, но непълноценно използван план от 2018 г., понижаващ минималната възраст за пенсиониране.

Броят на пенсионерите постоянно се увеличава и пенсиите в Италия са една от най-често дебатираните теми в телевизионни предавания.

Може да удължат срока за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Според плана от 2018 г. хората могат да получават пенсия, ако са на 62 години и имат 38 години трудов стаж. От сумата на двете идва името на схемата "Квота 100".

Предвиждаше се планът да струва почти 20 милиарда евро за три години до 2021 г., когато трябваше да изтече. Някои в правителството обаче искат той да бъде прекратен в края на годината, за да се спестят пари.

С едно от най-застаряващите населения на света, Италия харчи над 16% от брутния си вътрешен продукт за пенсии, повече от която и да е друга развита страна, с изключение на Гърция, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Това затруднява намаляването на дълга на страната, който е вторият най-голям в Европейския съюз.

"Вместо да чакаме естествения завършек на "Квота 100" в края на 2021 г., ще бъде по-добре да имаме заместващо решение, готово да влезе в сила през януари догодина", каза зам.-министърът на финансите Пиер Паоло Барета от управляващата Демократическа партия.

istock
istock

Така, както стоят нещата в момента, когато "Квота 100" изтече, правилата за пенсиониране автоматично ще се върнат към наложените със силно непопулярна реформа от 2011 г., довела до вдигане на възрастта за пенсиониране до 67 години.

Правителството иска да избегне това като въведе нова система, която е по-малко щедра от "Квота 100", но не е толкова сурова, колкото режима от 2011 г., наложен от бившия премиер Марио Монти в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Една от опциите, които се обмислят, е да се позволи на хората да се пенсионират на 64 години с намалена пенсия в сравнение с тази, която биха получавали, ако продължат да работят още няколко години, каза правителствен източник, пожелал анонимност.

"Пенсионната реформа е един от топ приоритетите ни", каза министърът на труда Нунция Каталфо от другата управляваща партия Движение "Пет звезди".

"Ще опитаме да помогнем на работниците да се пенсионират по-рано, особено тези, които се занимават с физически натоварваща работа", допълни тя пред "Ройтерс".

Бюрокрация бави доказването на стаж на работници от чужбина

Тази реформа ще бъде шестата значителна за последните десетилетия. Три от предишните повишиха възрастта за пенсиониране, а две, сред които "Квота 100", я намалиха.

Предсрочното прекратяване на "Квота 100" ще донесе значителни спестявания, но новата система ще излезе по-скъпо от връщането към реформата от 2011 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg