НОИ проведе онлайн информационна среща, касаеща проект за приоритетни процеси, свързани с пенсиите и предоставяне на електронни административни услуги. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ с бенефициент Националният осигурителен институт (НОИ).

Основната цел на проекта е да се разработи Интегрирана информационна система за пенсиите (ИИСП) и на Електронно осигурително досие за пенсията за всяко осигурено лице и самоосигуряващ се.

Фокусът на дебата беше насочен към пенсиите като основна дейност на НОИ. Бе посочено, че проектът стартира с дигитализация на приоритетните процеси по отпускане и изплащане на пенсиите и добавките и надграждане на административните услуги, свързани с тях.

Има ли риск да изгорят парите ни за втора пенсия

„Работата ни е насочена към консолидирането на различни информационни източници за осигурителен стаж и доход за пенсия и други документи и данни, необходими при пенсиониране“, заяви Николай Данчев, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ в НОИ и ръководител на проекта. Той допълни, че сред задачите е и обединяването на различните информационни ресурси за доставянето и използването на тези масиви в разработената информационна система.

istock
istock

Изпълнението на този проект  ще има като резултат цялостната електронизация и дигитализация на процесите по отпускане и изплащане на пенсии и ще осигури възможност за предоставяне на комплексно административно обслужване в рамките на пенсионното производство.

Начинът за това е да се затвори цикълът на документооборота по електронен път при обмен на информация с външни организации и предоставяне на електронни административни услуги за осигурени лица, самоосигуряващи се и осигурители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg