След като пенсиите, отпуснати до края на миналата година бяха увеличени с 10 процента от първи юли, вече са по-високи и наследствените пенсии.

След увеличението от месец юли с 10% на основните размери на трудовите пенсии, отпуснати до края на миналата година, нарастват и наследствените пенсии, тъй като личната на починалия също се увеличава с 10%, разясни Любомира Язаджиева - директор на Дирекция "Пенсии" в Националния осигурителен институт:

Мамят за по-високи пенсии

"Законодателят предвиди, че се увеличава с 10 на сто личната трудова пенсия на починалото лице, от която се определят след това наследствените пенсии. И към наследствената така образувана пенсия на всеки наследник се включва сумата от 60 лева и, съответно, ако е била изплащана на този наследник компенсаторна индивидуална разлика, и тя се включва в размера на наследствената пенсия".

istock
istock

Към размерите на наследствените пенсии, отпуснати в периода 1 януари - 30 юни тази година, за всеки наследник се добавят и изплащаните ковид добавки от 60 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg