Kaкво се случва със Сребърния фонд и защо парите, които трябва да гарантират устойчивостта на пенсионната ни система не се увеличат?

Според Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и един от създателите на Фонда, първоначалната идея за него не се е реализирала. Той продължава да съществува под една хипотетична форма, изрази мнения тя.

„Когато се създаваше Сребърният фонд, той наистина имаше за цел за порядъка от 10-15 години да събере пари, които действително биха могли да гарантират устойчивостта на пенсионната система. За съжаление, нищо подобно не се случи,“ уточни конценпцията за фонда Шулева.

Правителството одобри Бюджет 2020

По нейни думи, в момента парите са почти толкова, с колкото и Фондът е бил създаден, като има минимални допълнения, които са най-вече от текущи плащания по концесии.

„Парите в Сребърния фонд са в порядъка на над 2 млрд. Нашите предвиждания, когато го създадохме, бяха по това време той вече да бъде поне 10-15 млрд.“, обясни тя пред БНР.

Пенсиите може да скочат и с повече от 6,7%

По думите й парите, които в момента са в Сребърния фонд, няма да стигнат дори за покриване на едногодишния дефицит в пенсионния фонд:

„Дефицитът там е около 50%, а плащанията са над 7 млрд. годишно. Тези пари няма да покрият дори дефицита за една година, камо ли да гарантират устойчивост на пенсионната система“.

istock
istock

Вижте с колко вдигат пенсиите и заплатите догодина

Първата причина за това е, че парите от приватизация е трябвало да влязат във Фонда, както и средствата от излишък в бюджета, което не се е случило, посочи Шулева. По думите й втората причина е, че Фондът е станал част от фискалния резерв.

Държавният бюджет в момента има капацитет да покрива дефицита в пенсионния фонд, посочи още бившият икономически министър и добави, че докато държавните бюджети могат да покриват дефицитите в пенсионната система, те във всички случаи ще растат заради демографската криза, като кой знае каква необходимост от тези пари няма да има.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg