„Потребителите не могат да разберат съдържанието от фактурите на „Топлофикация”, защото информацията е в насипен вид. Тя е неясна и освен това подвеждаща. Вижда се една сума, която трябва да платите в определен срок. Това обаче не е дължимата”. Това заяви пред NOVA омбудсманът Диана Ковачева. 
 

„Получавате писмото, отваряте съобщението и виждате на първа страница сумата със срок за плащане. Трябва да отворите на втора страница и тогава на таблица ще се види окончателната дължима сума по обща фактура. Надолу следва още информация с някакви неясни суми”, разясни още обществения защитник. 

Колекторите ще влизат в домовете ни законно

Тя поясни, че е изпратила препоръка към „Топлофикация – София” информацията във фактурите да бъде ясна, разбираема и неподвеждаща.

„Това е изискване и на Директивата за енергийна ефективност. Трябва да има дори и графични знаци и оформление. Необходимо е да е ясно за какво плащате”, допълни обществения защитник. 

istock
istock

Според нея, когато хората не знаят какво плащат, те не могат да защитят правата си и да оспорват фактурите.

Най-много се оплакваме от ВиК операторите


„Директорът на дружеството ми каза, че винаги е било така и е заложено в общите условия”, изясни Ковачева. 

Тя информира, че е изпратила 150 жалби на граждани до Комисията за енергийно и водно регулиране, които да бъдат проверени.

„Удължен е срокът за обжалване на изравнителните сметки, това също е правилно. Някои ги получиха късно, а до други изобщо не достигнаха. На практика хората не знаят какво точно плащат”, добави Ковачева.

 

Тя допълни, че на изслушване в парламента директорът на „Топлофикация – София” е поел ангажимент да се справи с проблема с неясните фактури.

„Не знам как „Топлофикация” се обърква при условие, че работи с парите на хората. Потребителите се оплакват от това, че имат разминаване между данните от топлинните счетоводители с изравнителните сметки, които получиха и тези от „Топлофикация”, посочи още Ковачева. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg