Спорната европейска директива за авторското право, която предвиждаше да ограничи безплатното споделяне на съдържание в интернет, все повече върви към забвение.

Причината е, че 11 държави от ЕС отхвърлиха актуализирания вариант на документа и така доведоха до отменянето на насроченото за днес обсъждане на директивата.

Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Словения, Италия, Полша, Швеция, Хърватия, Люксембург и Португалия гласуваха срещу компромисния вариант, предложен от Румъния по-рано тази седмица. Освен тези, други 11 европейски страни вече са отхвърлили ревизирания текст.

Основната причина за противопоставянето на държавите срещу директивата, позната и като „Член 11“, е, че тя предвижда въвеждането на т.нар. „данък препратка“.

Това означава, че всяка една от големите платформи за споделяне на съдържание – Google, Facebook, Twitter и т.н. – ще трябва да плащат такси на медиите и другите сайтове, за поместването на хиперлинкове към тях.

Google конкретно предупреди, че резултатите при търсене ще са много по-бедни и дори представи снимка как биха изглеждали те, ако бъде приета европейската директива за авторското право.

„Член 13“, който също е част от строгата директива е дори още по-безпощаден към компаниите в интернет. Той ще задължи онлайн платформите да са много по-бдителни дали някой нечестно споделя чуждо съдържание, приписвайки го за свое, и да изтриват съдържание и при най-малки подозрения и сигнали за нарушения.

Това обаче би увеличило възможността злосторници да свалят съдържание от интернет само чрез сигнали, а освен това би ограничило желанието на създателите на съдържание да си сътрудничат с други творци за създаване на по-богато съдържание.