Прогнозите на Министерство на труда и социалната политика за пазара на труда до 2032 г. показват, че се очаква да има недостиг на кадри със средно професионално образование.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриване на кръгла маса за дуалното и професионалното образование „Знам, мога, богат съм и щастлив“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

По думите му над 8000 лица ще бъдат обучени със средства на държавния бюджет през 2019 г. в нови професионални компетентности по заявка на работодателя. 

Министерството на труда и социалната политика се стреми да отговори на прогнозите за търсене и предлагане на кадри на пазара на труда и да улесни избора за професионална реализация.

Изискванията към уменията на работната сила непрекъснато нарастват и затова е нужно образованието и обучението да не приключват с напускането на университета, а да продължават през целия живот, посочи министър Петков.

За целта министерството разработва уеб базирана информационна система, чрез която всеки ще може да направи справка по предварително зададени критерии каква е реализацията и средната работна заплата за съответна икономическа дейност, група професии, степен на образование.