Френски съд постанови глоба за швейцарската банка UBS в размер на 3,7 милиарда евро и нанесени допълнителни щети на френската държава за 800 млн. евро, предаде АФП.

Рекордното наказание е наложено, след като най-голямата банка в Швейцария бе призната за виновна, че е помагала на богати французи да укриват данъци в периода 2004-2012 г. Според френските финансови власти укритите суми са от порядъка на 10 милиарда евро. UBS отрича да е извършвала нередности и ако обжалва случаят може да продължи с години.

Решението на френския съд идва след аналогична глоба от 780 милиона долара в САЩ през 2009 г. През 2014 г. пък UBS плати на Германия 300 милиона евро.

Европейските банки са под натиск от страна на регулаторите да затегнат правилата за пране на пари и укриване на данъци след финансовата криза, коментират анализатори.

Според френската прокуратура UBS е пращала швейцарски банкери на турнири по голф, на музикални концерти и на ловни партита, за да привличат нови клиенти. Смята се, че банката им е помагала да легализират парите.

Шестима бивши служители на швейцарската финансова институция, включително бившия й шеф във Франция Раул Вейл може да бъдат глобени с до 500 000 евро и да получат условни присъди затвор. Шестимата пледират невинни по делото. 

Според решението на френския съд банката USB ще трябва да плати глоби и обезщетения за общо 4,5 млрд. евро, което почти се равнява на нетната печалба на швейцарската банка за 2018-а година в размер на около 4,33 млрд. евро. Трябва да се има предвид, че при представянето на последния си финансов отчет UBS посочи, че е заделила 2,46 млрд. долара (около 2,17 млрд. евро), за да покрие потенциални загуби от съдебни разноски и регулаторни изисквания.

След новината за наложената рекордна глоба акциите на UBS се понижават с 4,3% на швейцарската фондов борса, докато нейните акции, листвани на Уолстрийт, се понижават на извънборсовата търговия с 4,7%.