Точния критерий за определяне на средната класа са платените данъци, твърди брокер Владимир Йосифов от „Бряг имоти“. В зависимост от данъците, които плаща един човек, се определя дали той е беден, дали е представител на средната класа или е богат.

Според експерта, така се прави в повечето европейски държави, но не и в България. Йосифов със съжаление допълва, че няма изгледи това да се случи скоро у нас.

Богатството се измерва, като се събере пазарната цена на притежаваните имоти, наемите, акциите, облигациите, бижутата, картините, златото, влоговете и заплатата/ пенсията. Сумата от всичко това се нарича „лично богатство“ и за него се плаща годишен данък. В различните страни от Европейския съюз данъците са различни, но навсякъде така се определя богатството или бедността на населението, разкрива брокерът.

Един европеец може да живее под наем, но да притежава акции от голяма компания и да живее от дивидентите. Друг европеец може да не работи, но да дава под наем имоти. Трети европеец може да притежава наследствени ценни картини или бижута и да работи като служител във фирма. Всеки от тях е представител на средната класа и плаща данъци за тази „чест“.

Платеният данък определя дали човекът е от средната класа или не. Според специалиста, в нормалните държави доходите се коментират само на годишна база, защото е важно да се извадят дължимите данъци и разходите. Ако имате имоти, ще имате разходи и те намаляват облагаемият доход. Ако имате бижута, ще имате разходи за охрана или банков сейф. Ако имате акции, ще имате разходи за управлението им, обяснява Йосифов.

В България нещата са много различни. Има хора, които живеят като сомалийци, но имат апартаменти на „Графа“ или „Витошка“. Според него те няма как да бъдат наречени „бедни“. Нито пък хилядите българи, които дават под наем по няколко апартамента. Не са бедни и хилядите собственици, които дават под наем магазини и заведения в центъра, на който и да е град в България. Друг е въпросът дали тези хора работят, подчертава Йосифов. Дали средната класа в България работи и създава брутен вътрешен продукт?

Според експерта, част от рентиерите в България не работят, просто защото не искат. Той коментира, че това е ужасен проблем, за който обаче никой не говори. Решението, което предлага е президентът да назначи дискретен човек с чисто минало, който да отговаря за контактите с рентиери (и реститути) във всеки град на България.

Голяма част от рентиерите имат образование и опит, които са ценни за родните им места, и може да помагат на България. Например: да посещават детски градини, училища и университети и да провеждат разговори с младите хора; да участват в срещи с мислещи пенсионери и заедно да правят нещо добро за квартала и града, в който живеят; да помагат и да участват в семинари с работещи в сектора на услугите и др.

Това, че част от рентиерите са образовани, а не работят, е проблем в цяла Европа. Разликата според Йосифов е, че в повечето държави правителствата търсят връзка с тези хора, а у нас те остават незабелязани. Друг проблем е, че в България не се прави разлика между човек от средната класа и заможен престъпник, смята специалистът. Дълги години рентиерите в България са били тормозени от престъпната власт и това ги е отказало от желанието да помагат на родината си. Средната класа с право е обидена както на държавата, така и на народа, смята Йосифов.

На столичния площад „Джузепе Гарибалди“, собственици на имоти търсят контакти помежду си и, въпреки по-ниските наеми, се уговориха да направят площада едно добро място за живот и бизнес, разказва Йосифов. Правителството ги подкрепи и днес площад „Гарибалди“ е площад за пример в България.

За сравнение експертът дава площта около паметника на Патриарх Евтимий („Попа“). Улицата пак е „Граф Игнатиев“, пак е в центъра на София и отново има стотици офиси и магазини. Но около „Попа“ рентиерите не са активни и обществото страда, убеден е брокерът. Той допълва, че градинката доскоро е била завзета от просяци, наркомани, крадци и пияници, а кметството чака реакция от страна на рентиерите, за да се превърне и „Патриарх Евтимий“ в площад за пример.

Средната класа е съставена от хора, независими от работодатели, вярва Йосифов. Това може да са добре образовани служители, които могат бързо да намерят нова работа. Такива са и българите, които вече работят за повишаване на качеството на живота си.

Фактът, че много хора живеят зле, за да издържат деца и внуци, не ги прави бедни. Рентиерите и собствениците на скъпи имоти са средна класа, независимо дали живеят добре или не. А в България е прието за нормално да работим, за да осигурим пенсии и здравна помощ на собственици на скъпи имоти, отбелязва брокерът.

Според него, това че политиците не обявяват публично как се определя богатството на едно семейство, е предателство към добре образованите, разумни и работещи хора в България. Йосифов допълва, че това е и една от основните причини хиляди българи да напускат страната всяка година и да работят за благото на чужди държави.


Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.