Невероятно е от какво правят пари хората. Не спира да ме учудва ентусиазмът и оригиналните макар и често странни и не особено градивни начини за изкарване на допълнителен или основен доход.

Искам да споделя някои от най-нестандартните варианти за печелене, които са споделяли с мен близки и познати.

Продажба на различни вещи на старо по интернет

Познавам хора, които живеят доста охолно, благодарение на такъв тип търговия. Естествено, най-удачният вариант е това да се прави през огромни сайтове като eBay.com , макар че съществуват и български такива като aukro.bg и prodavalnik.com.

Защо се печели от това?

Просто е. Пълно е с колекционери, които биха платили много пари за обикновени стари вещи от селския бит например. Хората, които знаят това обикалят и изкупуват такива предмети и след това ги пускат за продажба през еBay. Когато осъществят сделка, печалбата за тях в най-честия случай е изключително висока, сравнена с вложените пари.

Какво е нужно за да успеете?

Звучи наистина лесно да се изкарат пари по този начин, но това не е съвсем така. За да сте печеливши в подобно начинание трябва да имате представа какво се търси, кое ще е по-ценно и да подбирате умно стоките си.

Освен това, доколкото ми е известно, трябва да имате солиден профил в eBay. Както Google избира резултатите от кои сайтове да излязат преди други, така и този сайт класира обявите ви за продажба като по-лесно откриваеми за купувачите според множество фактори. Някои от тях са колко сделки сте извършили, дали клиентите ви са доволни или има оплаквания за злоупотреби, какви ключови думи въвеждате и т.н. И в този случай, както при СЕО оптимизацията си има своите тънкости и изисква време и всеотдайност. Но факт е, че доста хора правят пари от това.

Търговия с валута – Форекс

Форексът /foreign exchange/ е международен пазар за обмяна на валута с няколко трилиона далара оборот ежедневно. Всеки може да се включи изключително лесно и бързо онлайн към множество платформи, чрез които да търгува виртуално с истинска печалба.

Лично аз съм изпробвала само демо платформа, при която не се играе с реални пари просто за да видя какво представлява този тип търговия. Доколкото си спомням за тримата най-добри демо трейдъри за месеца имаше и парични награди.

Как се печели?

Това е един от най-рисковите варианти за изкарване на пари. Наистина има и милиардери, натрупали пари така, които развиват своите теории за технически анализ, но те са единици. Много от редовно играещите твърдят, че чрез по-консервативна игра, по-малко емоции и стриктно придържане към стратегии може да се правят по 20-30% годишно отгоре над вложените пари. Това обаче е изключително трудно за повечето хора. Добре е да прочетете повече информация по-темата преди да се захванете с форекса.

Комбинирани залози

За този подход знам най-малко и го чух сравнително скоро. Стратегията за печалба се състои в това да се следят едновременно няколко сайта за спортно залагане и да се издебва подходящият момент, когато след комбинирано залагане в два или три от тях, в крайна сметка да излезете „на плюс”.

Какви са трудностите?

Трябва постоянно да сте на щрек и цял ден да следите екрана, за да улучите изгодния момент, от който да извлечете печалба. Освен това дори посветените в този подход не винаги успяват да си докарат пари от него, макар че по-тренираните твърдят, че печелят постоянно. При всички положения обаче това не е за всеки и изисква тренирано око и време.

Този подход не е в разрез с правилата на сайтовете за залагане. Никой не може да ви забрани да правите залози едновременно на няколко места.

Компютърни игри

Това е огромна страст за повечето хора. Някои стигат до там, че играта за тях става по-важна от реалността. Влагат се такава страст и се отделя толкова време, че ако същата енергия се използва в истинския живот, човек би постигнал, каквото пожелае. Създателите на виртуалните игри печелят безумно много, но интересен факт е, че има и геймъри, които си докарват добри пари от това.

Как го правят?

Ще ви дам следните примери:

1) Много сайтове обявяват парични награди за най-добрите играчи.

2) Има хора, на които им плащат за тестване на игри преди да се пуснат на пазара.

3) А може би сте чували за играта e-Republik? Мой приятел, който участва в нея, ми разказа подробно какво представлява. Тя се играе по цял свят и включва повечето от реалните държави – Германия, Франция, Италия, Сърбия, България и почти всички останали.

Играта е нещо като стратегия, като всеки народ се бори за престиж, територия и влияние. Всяка страна има свое правителство, президент, депутати и хора от всякакви професии. Картината в играта е малко по-различна от реалната. България например е на три морета и се развива доста добре. Всеки участник може да работи и да изкарва виртуално злато, с което да си купува привилегии и титли. Дори много от по-високостоящите играчи са склонни да дадат реални пари за златото ви, за да получат още повече власт. Така че ако целта ви е печалба, можете да изкарате истински доход от това. Стига да ви влече.

Интересно: Периодично играчите си правят реални срещи и отношенията помежду им се обуславят от това кой до какво ниво е стигнал в играта – дали е офицер, министър, президент или селянин.

Печалба чрез партньорски програми

Включването към партньорска /affiliate/ програма представлява рекламиране на чужд продукт или услуга на собствен уебсайт или чрез специализирана за това платформа. За всеки посетител, който намери сайта на рекламодателя чрез вас и закупи стока, вие получавате процент от реализираната печалба.

Някои партньорски програми са толкова развити, че дори да нямате собствен сайт, ви предлагат платформа, чрез която да създадете свой електронен магазин за продажба на продуктите им. Вие трябва само да го популяризирате и да им привлечете клиенти.

По-успешни и добре платени са чуждестранните партньорски програми. Факт е, че има хора, които успяват да изкарат пари от това, особено собственици на добре позиционирани в класацията на Google сайтове на английски език.