Влизането в сила на спорните промени в Закона за горивата се отлага с шест месеца, реши парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции.

За това настоя ресорния министър Емил Караниколов, който пое ангажимент за този период текстовете да бъдат допълнително прецизирани, така че да удовлетворяват и малкия бизнес, който заплашва с протести.

Причината е, че се въвеждат утежняващи изисквания за по-висок капитал и банкови гаранции, които не могат да бъдат изпълнени. 

Против отлагането на текстовете, с които се въдеждат множество рестрикции за малките бензиностанции, се обявиха от петролната и газова асоциация.  

Председателят на организацията Валентин Златев коментира заплахите за протести:

"Когато не плащаш данъци, много лесно можеш да отделиш едни пари в брой и да изкараш 100 човека да стачкуват. Ако България започне да бъде управлявана от хора, които имат пари да изкарат в брой едни хора да стачкуват и българското правителство започне да отменя всяко свое решение под такъв натиск, кой управлява държавата тогава?"

Представители на малките бензиностанции не присъстваха на заседанието, но Румяна Георгиева от Конфедерацията на индустриалците и работодателите защити исканията им.

След като дойде на заседанието с около час след отлагането на гласуването на законопроекта, икономическият министър Емил Караниколов също поиска шест месеца отсрочка.

Караниколов допълни, че все още се работи по структурирането на специална дирекция в министерството, която ще се занимава с прилагането на закона. 

"Отлагане на закона за определен период. Ние решихме шест месеца, но аз го казах най-работещото в случая, защото имаше предложение от бизнеса: "Нека да влезе в сила законът, пък ние ще го оправяме в движение", коментира по-рано министърът на икономиката.