Държавата трябва да подпомогне всички, които са засегнати от фалита на „Томас Кук“, заяви пред БНР бившият служебен министър на туризма доц. Стела Балтова. Тя посочи, че не са малко българските хотели и туроператори, които ще изпитат затруднения след случилото се.

Според нея Министерството на туризма е реагирало адекватно на ситуацията:

„Очертават се решения, които ще са полезни. Защото наистина може да се стигне до фалити, които ще окажат пагубно влияние за развитието на туризма не само за зимния сезон, който идва, а и за много следващи сезони. Подкрепям искането за данъчни облекчения за засегнатите хотелиери. Ако трябва и да се създаде фонд, който да ги подпомогне. Нещата са комплексни и трябва да се обсъждат от всички заинтересовани страни“.

Съвети: Ето как почивката ни да е безпроблемна

Доц. Балтова е категорична, че заинтересованите страни трябва да се съберат и да решат заедно казуса. В противен случай може да се стигне до много тежки последствия, предупреди тя.

istock
istock

По думите й такава ситуация до момента не е позната в световен план. Банкрутът на „Томас Кук“ ще се отрази не само на България, а и на големите дестинации, а също и на местните общности, смята експертът. Тя добави мнението си, че има заплаха за летния сезон през 2020 г.

Най-важното за развитието на българския туризъм е да има уважение, категорична е доц. Стела Балтова.

„Казусът „Томас Кук“ ще стане христоматиен, отбеляза още бившият министър и добави: "Много тъжно и жалко е, че във време на изключително активно пътуване една историческа фирма приключва кривата на своя жизнен цикъл с фалит. Не се знае точно какво е довело до това, но затрудненията в тази фирма са с над 20-годишна история“.

Около 50 са хотелите, които работят с фалиралия туроператор „Томас Кук“, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със заинтересованите страни по темата. Тя описа ситуацията като тревожна и динамична.

Airbnb вече показва всички данъци и такси при резервация

„В момента се проучва възможността българските хотелиери да заведат колективен иск, както и дали съществува фонд за обезщетение на дребните кредитори, към който те да се обърнат“, каза Ангелкова.

istock
istock

Предложението на пострадалите хотелиери за данъчни облекчения ще бъдат обсъдени с финансовия министър Владислав Горанов, посочи още министърът.

„Изключително е важно в момента да следим какво се случва с дъщерните компании на „Томас Кук“, за да не станем свидетели на ефекта на доминото и съответно всички туристи, които са пристигнали в България чрез дъщерните компании, а не чрез „Томас Кук“ – Великобритания, също да бъдат пряко засегнати“, каза Ангелкова.

Стотарка отгоре за туристическата застраховка

Тя добави, че към момента „имаме информация, че компаниите на „Томас Кук“ в Германия, Полша, Франция и Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление“.

Загубите ще бъдат за милиони, а тепърва предстоят и нови, защото започват записванията за 2020 г., каза още министър Николина Ангелкова.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg